Bild från Pep-skolas hemsida, nedan följer en intervju med bland annat Carlina Klüft.

Vi ställde några frågor till Carolina Klüft

Vi ställde några frågor till Carolina Klüft, verksamhetschef, och Marie Harding, projektledare och ansvarig för Pep Skola på Generation Pep.

Berätta om er organisation Generation Pep – vad är erat syfte?
Generation Pep arbetar för att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Kronprinsessparet är initiativtagare till Generation Pep och vår målsättning är att engagera hela samhället i arbetet barn och ungas hälsa. Ingen enskild aktör kan lösa problemet på egen hand och därför behöver såväl lokala eldsjälar som företag och beslutsfattare vara med.

 

Generation Pep Carro & Marie

 

Pep Skola – vad är det och vad är det till för?
Generation Pep har tillsammans med fyra grundskolor samt forskare från Gymnastik- och idrottshögskolan, Karolinska Institutet och Göteborgs universitet utvecklat ett kostnadsfritt stöd till skolor som önskar införa fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor som en naturlig del under skoldagen – Pep Skola. Pep Skola innefattar tre områden som berör fysisk aktivitet under skoldagen och tre områden som berör mat. På Pep Skola kan skolor få kunskap, lösningsförslag och skapa egna handlingsplaner. Det finns även en Inspirationsbank där skolor själva kan få och dela goda exempel. Pep Skola lanserades i maj 2018, och det är redan flera hundratals skolor som använder plattformen och utav dessa finns över 75% av Sveriges alla kommuner representerade berättar Marie Harding ansvarig för Pep skola.

Hur kan man som företag eller organisation vara med och stötta Generation Pep?
Man kan ansluta sig till vårt Peppare-nätverk, där är allt från stora företag till mindre organisationer välkomna och syftet är att samla alla som på något sätt ställer sig bakom vår vision.
Här finns mer information: https://generationpep.se/sv/engagera-dig/bli-en-peppare/

Vad gör ni själva på dagarna för att inte sitta still för mycket?
Enkelt! Vi väljer trapporna och gör rörelsepauser med allt från benböj, tåhävningar och spring på stället. ActiveS har även varit snälla och försett oss med pilatesbollar som vi sitter på, dvs när vi inte står framför datorn på kontoret. På våra möten är det helt naturligt att vi ställer oss upp med jämna mellanrum. Sen är ett tips om man har sitt kök på jobbet lite längre bort att gå och hämta ett glas vatten flera gånger om dagen, då får man både extra rörelse och får i sig vatten under hela dagen.

Hur kan man som vuxen tänka för att göra rörelse till en naturlig del av vardagen?
Det behöver inte alls vara svårt. Att tänka på hur vi transporterar oss mellan exempelvis hemmet och jobbet är ett första steg. Om man åker kollektivt kan du kanske gå hela eller en del av sträckan istället, åker man bil kanske man kan välja en parkeringsplats lite längre bort från jobbet. Sen mår vi bra av att vara ute också så en kvällspromenad istället för den där extra halvtimman framför TV:n kan också vara ett sätt. Eller bara köra igång sin favoritmusik och dansa medan ni lagar middag! säger Carolina Klüft, verksamhetschef Generation Pep.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Nyhetsbrevet utkommer 7-10 ggr/år